Biserica "Învierea Domnului" Bob



O perla in centrul Clujului. Biserica "Învierea Domnului" Bob cu credinciosi plinii de spiritul Domnului.

După 47 de ani de înstrăinare, biserica s-a reîntors la proprietarul de drept, iar la 2 iulie 1995 Arhiepiscopul George Guțiu, împreună cu un sobor de preoți, a celebrat în mod festiv prima Sfântă Liturghie  în biserica retrocedată pe cale amiabilă.

 

Altar

Imediat după retrocedarea bisericii s-au făcut anumite lucrări de întreținere la acoperiș, s-a completat tencuiala pe exterior, s-au curățat picturile și icoanele de pe iconostas, s-a renovat sacristia și s-a făcut mobilier. Timp de doi ani și jumătate (2 iulie 1995-13 martie 1998) Biserica Bob a funcționat ca și Catedrală a Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Timpul și-a spus cuvântul  și după două secole de la zidirea bisericii fisurile din ziduri și din bolți erau tot mai evidente. De asemenea umiditatea din pereți a afectat cărămida și tencuiala, iar acoperișul, din cauza fisurilor mari din zid, s-a deplasat, permițând apei să pătrundă în bolți.

Biserica Bob

În anul 2016 s-a luat decizia de restaurare generală a bisericii în vederea creșterii numărului mediu de vizitatori și cu ajutorul firmei de managementul proiectului Regional Consulting & Management SA, proiectare Trimpex Gloria SRL, respectiv asistență tehnică Ostentum SRL, s-a implementat proiectul de „Reabilitare și introducere în circuitul turistic Biserica „Învierea Domnului” – Bob”, obținându-se fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 –

Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. La 25 august 2017 s-a semnat contractul de finanțare nr. 358 cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fonduri Europene (denumire actuală: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației) în calitate de Autoritate de Management și Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest în calitate de Organism Intermediar, iar la data de 20 noiembrie 2018, în urma organizării procedurii competitive de achiziție, s-a semnat contractul de lucrări de reabilitare cu firma de construcții Addconcept SRL. Lucrările au început în 6 mai 2019, iar la 5 noiembrie 2019, Episcopul Florentin Crihălmeanu a oficiat binecuvântarea crucii de pe turnul bisericii. Termenul de finalizare a proiectului este 24 august 2021. Valoarea totală a proiectului este 2.626.830,21 lei, din care finanțare nerambursabilă 2.291.331,61 lei.

În prezent Biserica Bob, la care este afiliată parohia Cluj II, este administrată de preotul Nicolae Țap avându-l ca vicar pe preotul Titus Simion Sas. Deși parohia are un număr mic de enoriași (aproximativ 250), biserica este frecventată și de alți enoriași din celelalte parohii ale Clujului. De asemenea la această biserică își desfășoară, încă din 1995, activitatea  corul „Angeli”, dirijat de profesoara Angela David.

 

Text preluat de pe https://bisericabobcluj.ro/istoric/



Prezent in categoriile: Rugaciuni,